22 Eylül 2011 Perşembe

Almanlardaki oğul önleme yöntemi

Efendim, malumunuz, artık sonbahardayız, şimdilikbizden yeni değişik bir ahber yok, bu aylaklığı fırsat bilip bende az biline bir kaç şey paylaşmak istedim....

Hepimizin başlıca kaygısıdır bahar geldiğinde arıların oğul vermesi, hele ki birde kaşla göz arasında çıkan oğulu kaçırdıysa arıcının içi cız eder bir kere.... Bundan 3 yıl önce internette gezerken bir yabancı sitede gördüğüm iki videoyu hemen indirdim. ve 2009 yazında burada gösterilen yöntemi 9 kovanda denedim....

Önce Videolar...
VİDEO 1

Türkçe Tercümesi

00:00
Oğul verme dönemi sırasında, tam değerlendirme için yapılan düzenli kontroller haricinde kolonilerin haftalık kontrolünü yapmak gereklidir.
00:09
Çerçevelerde ana yüzüğü aranır. Bulunanlar bozulur.
00:16
Bu vakada ana gözleri ne yumurta nede larva içermemektedir. Bu yüzden kolonide oğul eğilimi olduğu söylenemez.
00:32
Eğer ilk bal katı kısmen dolduysa, kovana bir kat daha verilir.
00:45
Bu kat ham ve kabartılmış petek içerir.
00:52
Tartılır ve katın boş ağırlığı kayıt defterine işlenir.
01:16
Bu koloni larva içeren yüzüklere sahip.
01:26
İçerisinde büyük larvalar gözlenen ana yüzükleri, koloninin oğul vermeye kararlı olduğunu gösterir.
01:36
Tüm hücreler bozulur.

VİDEO 2
Türkçe Tercümesi

00:00
Koloninin oğul ateşi ne zaman çok ileri gittiyse, bu ateşi ana yüzüklerini bozarak yada kat vererek düşürmek mümkün değildir. Oğul verme, sadece, içinde eski ananında bulunacağı bir geçici bekleme kovanı oluşturularak yapılabilir.
00:34
Üst yavru katını kaldırdıktan sonra tüm çerçeveler ana yüzüğü için dikkatli bir şekilde kontrol edilirler ve tüm ana yüzükleri bozulur.
00:44
Marjinal seviyedeki erkek gözü olan bölgelerde bozulmalıdır.
01:03
Bir sonraki adıma hazırlanırken, açık gözler içeren bir çerçeve seçilir ve ham petek (7 adet) ve kabartılmış çerçeve (2 adet) içeren boş kovana konur. (Not: Almanya’da kovanların dipleri ayrıdır ve dip girişinin üstüne bir kat koyarak ve en üstede bir kapak koyarak yeni bir kovan elde edebilirsiniz.)
01:28
Aynı zamanda diğer yavru katı da ana yüzükleri bakımından kontrol edilir.
01:41
Kovan şimdi aşağıdaki olduğu şekilde yeniden birleştirilir. Tek çerçeve günlük yumurta içeren açık gözlü kat, dip tahtasının üstüne ve bal katı da üstüne yerleştirilir. Bu koloninin anasız kısmıdır ve tüm uçan tarlacı arılar kısa zaman sonra buraya geri dönecektir.
02:15
Bir bölme tahtası koloninin her iki kısmını ayırır.
02:25
Anayı içeren yavrulu katlar yukarıya konur.
02:59
Tüm uçan tarlacı arılar, takip eden birkaç saat içinde, aşina oldukları orijinal kovan girişine döneceklerdir.
03:10
Bu, analı olan kısmı, bir bakıma zayıflatır ve oğul verme ateşi söner.
03:24
7 ile 9 gün sonra, alt katta, açık gözlü çerçeve de oluşturulan ana yüzükleri bozulur.
03:43
Yerine, günlük yumurta içeren başka bir açık çerçeve verilir. Bu arıları memnun eder ve boş kalmaya bağlı kayıpları önler.
03:53
Bu işlemden bir 7 ile 9 gün sonra, her iki koloni, aynı sırada yeniden birleştirilir. Oğul verme ateşi söndürülmüş olur ve ana tam yumurtlama etkinliği sergiler.
04:13
Kovan orijinal halinde olduğu şekilde yeniden birleştirilir.
04:27
Bir kez daha, tek yavru çerçevesi üzerinde bulunan ana yüzükleri kovana yerleştirilmeden önce bozulmalıdır. Bu oğul kontrol etme metodu, ananın ve kolonisini sürekli gelişimine izin verir.

BİZİM UYGULAMA
Gelelim bizim uygulamaya,
2009 Nisan'ın da aynen videoda izah edildiği gibi oğul eğilimi yüksek kolonileri bölmeye başladık...
Fakat bizim sandıklar Almanların ki gibi dibi çıkan modelden olmadığı içinbiz bu uygulamayı ancak tüm çerçeveleri kata aktararak gerçekleştirebildik. Araya da arkadaşımın atelyesinde yaptığım bölme tahtası koyduk.


Bu işleri yaparken 2 kişiydik, bizim kovan modelleri farklı olduğu için ne yazık ki videoda göründüğü kadar kolay bir şekilde yapamadık. Bizi fotoğraflayabilecek üçüncü bir kişi de yoktu. Ancak iş bittikten sonra resim çekebildik. Yukarıda ilk ayırma işleminden sonra arılar görülüyor. Aynen video da anlatıldığı gibi böldüğümüz, anayı yukarı çıkardığımız iki kovan görülüyor. (Tarih 18.04.2009)

Bir hafta sonra çerçeve değiştirme işlemi yapıldıktan sonra kovanların görüntüsü (9 numara yeni bölünmüş, 5 numarada çerçeve değiştiröe işlemi yapılmış.) (Tarih: 25.04.2009)



Yukarıdaki 4 resimde ise birleştirmeden sonraki durum gözlenebilir. Kovanın üstündeki kavanozun ne olduğunu merak ediyorsanız söyleyelim; kimyon. Sanırım bizim ülkemizdeki arıların ıslah edilmemesinden kaynaklanıyor. 9 kovandan sadece iki tanesi kavga etmeden tekrar birleştirilebildi, diğer yedi tanesinde kavga, gürültü, patırtı gırlaydı. Mecburen her iki kısmın birbirini kırmadan birleşebilmesi için kimyonun kokusundan yararlandık. Ancak ondan sonra sakinleşmeyi görebildik.
En alt resimde kendi yaptığım bölme tahtası görülebilir.
Oğul ateşinin sönüp sönmemesine gelecek olursak, o 9 kovandan 8'inde oğul verme ateşinin söndüğünü gözlemledim. Birinde ise önleyemedim ve arı oğul verdi, sanırım ben bir yerde hata yaptım, nerede olduğunu bilmiyorum ama.... birde dedim ya bizim arılarımızda bugüne kadar kayda değer bir ıslah çalışması yok... videda izliyoruz, adam maske giymeden aralarında geziniyor. Bizdebazı öyle kovanlar oluyorki bazen, sıkı mı maske giymeden aralarında gez, adamı kalbura çevirirler.



Arı, arıcı, kovan, körük, maske, eldiven, polen, bal, kek, mum, güve, arıcılık, Karacabey, bursa, Mustafakemalpaşa, bandırma, Balıkesir, bursa, , civan, matlı, Halil, bilen, murat, çakır, Yusuf, gürbüz, Mehmet, gençünal, Kenan, gişan, Gökhan, bakırcı, bünyamin, yiğit, alit, türk, kokkini, melisa, çeşnigir, devleme, çamlıca, dağkadı, Bakırköy, süt, Uludağ, derneği, İbrahim, çakmak, selvinar, seen, ebru, borum, agam, onur, girişgin, levent, aydın, μελισσοκόμος, κυψέλη, καπνιστής, μάσκα, γάντια, γύρη, το μέλι, κέικ, κερί, σκώρο, μελισσοκομία, biodlare, bikupa, rökare, mask, handskar, pollen, honung, tårta, stearinljus, nattfjäril, biodling, birøkter, bikube, røyker, maske, hansker, pollen, honning, kaker, stearinlys, møll, birøkt, pszczelarz, ula, palacz, maski, rękawice, pyłek, miód, ciasto, Świeca, Ćma, pszczelarstwo, apicultor, colmeia, a máscara de fumante, luvas, pólen, mel, bolo, vela, apicultura mariposa, méhész, méhkas, dohányzó, maszk, kesztyű, virágpor, méz, sütemény, gyertya, lepke, méhészet, Ape, apicoltore, alveare, fumatore, maschera, guanti, polline, miele, torta, candela, falena, l'apicoltura,Bee, Imker, Bienenstock, Maske, mehiläishoitaja, mehiläispesä, tupakoitsija, naamari, käsineet, siitepöly, hunajaa, kakku, kynttilä, perhonen, mehiläishoito, apiculteur, ruche, fumeur, masque, gants, le pollen, le miel, gâteau, bougie, papillon, Abejas, apicultor, colmena, fumador, máscara, guantes, polen, miel, pastel, velas, la polilla, la apicultura, l'apiculture, Бджола, бджоляр, вулик, курець, маски, рукавички, пилок, мед, торт, свічки, молі, бджільництво, Пчела, пчеловод, улей, курильщик, маски, перчатки, пыльца, мед, торт, свечи, моли, пчеловодство, ფუტკრის, მწეველად, ნიღაბი, ხელთათმანები, თაფლი, ნამცხვარი, სანთელი, მეფუტკრეობა,  زنبور عسل، پرورش دهندهء زنبور عسل، کندوی عسل، سیگاری، ماسک، دستکش ، گرده ، عسل ، کیک ، شمع، بید، پرورش زنبور عسل،







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder